Начин на приготвяне
Обелваме и измиваме лука и чесъна. Нарязваме ги на кубчета.
Накисваме за 15 минути в гореща вода булгура и ориза.
В тенджерка за 5 минути бланшираме гъбите. Измиваме ги и след това отцеждаме.
В тенджера с дебело дъно загряваме мазнината и запържваме лука и чесъна. Задушаваме ги за 5 минути под капак. Отцеждаме булгура и ориза хубаво и ги добавяме към лука и чесъна.
Бъркаме постоянно 1-2 минути, за да не загори и добавяме челядинките и вода.
Съотношението на водата е 1:3 или 1:4 за яхния. Прибавяме бульоните и оставяме на бавен огън под капак да ври около 20-30 минути, докато поеме водата.
Опитваме на вкус и ако е нужно, добавяме още малко сол.
Яхнията може да се яде и топла и студена.