Начин на приготвяне
Изсипете ориза във вряща подсолена вода и го варете до готовност. Отцедете го, изплакнете го със студена вода, отцедете отново и оставете да изстине.
Нарежете пъпеша напречно на две. С помощта на лъжица отстранете семките. Оформете топчета от пулпата на пъпеша. Топчетата пъпеш сложете в чиния, а издълбаните половинки пъпеш обърнете с отвора надолу и оставете върху домакинска хартия, докато ви потрябват.
Нарежете кашкавала на кубчета и го поставете в дълбока купа. Прибавете изцедения и изстиналия ориз.
Нарежете прошутото на ивички с ширина 1 - 2 см. Нарежете на ситно листата от ментата и добавете и тях при останалите продукти. Подправете с черен пипер, сол и зехтин. Прибавете и топчетата пъпеш.
Разбъркайте, така че съставките да се смесят равномерно. Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник, докато салатата добре се охлади.
С помощта на лъжица напълнете двете купички от издълбани половинки пъпеш с приготвената и охладена оризова смес.