Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Италиански хляб със семена и ядки

Италиански хляб със семена и ядки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Италиански хляб със семена и ядки
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Толкова неустоимо ароматен, че гарантирано ще бъде изяден още преди да изстине"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 20 г прясна
  • вода - 280 мл
  • зехтин - 3 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сусам - 1 с.л.
  • маково семе - 1 - 2 с.л. + за поръсване
  • слънчогледово семе - 1 с.л. + за поръсване
  • ленено семе - 1 с.л. + за поръсване
  • орехи - 30 г
  • тиквено семе - 20 г + за поръсване
  • масло - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко водата и разтворете в нея захарта, маята и 2 с.л. брашно. Покрийте с кърпа и оставете да шупне за 7-8 минути.

Накълцайте с нож тиквеното семе и орехите.

В дълбока купа пресейте брашното и направете кладенче, в което сипете зехтина, оцета, солта, всички ядки и семена (заделяйки малко за поръсване накрая) и втасалата мая.

Замесете нелепнещо тесто и го оформете на топка. Поръсете с малко брашно и поставете в намазнена кръгла тавичка с диаметър 22 см, за да добие типичната за италианския хляб кръгла форма.

Покрийте с алуминиево фолио и оставете да втаса и удвои обема си за около час и половина.

Поръсете хляба със заделените семена, поставете в студена фурна и включете на 180 градуса долен реотан с вентилатор.

Печете 35 минути и пробвайте с дървена клечка, ако тя излиза чиста и суха, хлябът е добре изпечен. Извадете го от фурната, напръскайте с вода и намажете с маслото (за да не падат семената от повърхността му, може само да поставите парченца от него и то само ще се разтопи от топлината.

Покрийте с чиста кърпа и изчакайте леко да изстине, преди да консумирате, ако успеете да устоите на изкусителния му аромат.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: