Начин на приготвяне
В голяма купа за месене се слага малко топла водичка, сухата мая, захар. Разбърква се добре и се изчаква да се разтвори маята. Прибавят се зехтинът, солта и брашното (отделете брашно за поръсване, когато точите). Омесва се средно твърдо тесто. Разделете го на 4-5 топчета. Оставете да почине около 15-20 минути завито с кърпа на топло.
Пригответе плънката на баницата. Натрошете сиренето в една купа, прибавете яйцата и киселото мляко. Разбъркайте добре.
Върху набрашнен плот вземете едно топче и разточете на тънък правоъгълен лист. Намажете с масло и поръсете с плънката. Завийте на руло и го усучете спираловидно от двата края. Внимателно го завийте на охлюв и го пренесете в подмазана с мазнина тава. По същия начин направете и другите топчета - докато тавата се напълни.
Оставете баницата да втасва на топло.
Вече втасала я намажете с жълтък + малко вода. Поставете парченца масло отгоре.
Печете в умерено силна фурна на 200 градуса около 35-40 минути, докато порозовее отдолу и отгоре.
Извадете от фурната, напръскайте с малко студена вода, покрийте с кърпа за около 5-10 минути.
Сервирайте витата родопска баница с кисело мляко или айрян.