Начин на приготвяне
В горещата вода се разтварят пакетчетата амонячна сода.
При непрекъснато бъркане се прибавят и останалите продукти, както и брашно, колкото поеме, за получаването на средно меко тесто.
От тестото се отделя една малка топка, която се доомесва с още брашно, за да стане по-твърда и да се използва за настъргване.
Останалото тесто се разделя на 3 равни части и от всяка от тях се разточва тънка кора.
На дъното на предварително намазнена тавичка се слага първата кора, отгоре се намазва с любимия конфитюр.
По същия начин се процедира и с останалите две кори. След намазването и на последната кора допълнителното тесто се настъргва отгоре и с него се поръсва сладкишът.
Настърганият сладкиш се пече до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато изстине, се поръсва обилно с пудра захар и се поднася.
Икономичният стърган сладкиш е готов.
Източник: Стояна Чанова от Кулинарна мрежа