Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита Цветенце

Пита Цветенце

Пита Цветенце
Снимка: Таня Арабаджийска
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
7
"Малко сръчност трябва, но резултатът е феноменален"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • мая - 1 кубче (40г )
  • масло - 60 - 70 г
  • сол
  • захар
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Половин кофичка кисело мляко допълваме до горе с хладка вода, добавяме 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и маята. Всичко се разбърква много добре до разтваряне на маята.

Отделно в тава сипваме около 800 г брашно, правим кладенче в средата и слагаме 1 ч.л. сол, 3 ч.л. захар, 3 с.л. олио, 3 яйца и 1 белтък (четвъртия белтък го отделяме за намазване отгоре на питата).

Добавяме и горната смес с маята и бъркаме. Добавяме постепенно още брашно, започваме да месим до получаване на меко тесто. Вече омесено се слага в купа, намазва се с олио, покрива се и се оставя да втаса (аз го сложих в загрята фурна за 30 мин. в тенджера с капак йена глас).

След като вече е втасало тестото се вади от купата и започва отново да се меси хубаво. Разделя се на 2 части. Всяка част се точи на кора, намазва се с разтопено масло, навива се на руло и се реже на триъгълници.

След като са нарязани и двете кори, започват да се подреждат в намаслена тава. Четирите края се слагат в средата на тавата и около тях се нареждат триъгълниците във формата на цвете.

Намазва се отгоре с отделения жълтък. Поставя се за 10-15 мин. в леко затоплена фурна да втаса още един път оформена.

Всеки може да импровизира с оформянето на питата както пожелае. Пече се на 180-190 градуса за около 30 мин.

Питата Цветенце е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: