Начин на приготвяне
Половин кофичка кисело мляко допълваме до горе с хладка вода, добавяме 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и маята. Всичко се разбърква много добре до разтваряне на маята.
Отделно в тава сипваме около 800 г брашно, правим кладенче в средата и слагаме 1 ч.л. сол, 3 ч.л. захар, 3 с.л. олио, 3 яйца и 1 белтък (четвъртия белтък го отделяме за намазване отгоре на питата).
Добавяме и горната смес с маята и бъркаме. Добавяме постепенно още брашно, започваме да месим до получаване на меко тесто. Вече омесено се слага в купа, намазва се с олио, покрива се и се оставя да втаса (аз го сложих в загрята фурна за 30 мин. в тенджера с капак йена глас).
След като вече е втасало тестото се вади от купата и започва отново да се меси хубаво. Разделя се на 2 части. Всяка част се точи на кора, намазва се с разтопено масло, навива се на руло и се реже на триъгълници.
След като са нарязани и двете кори, започват да се подреждат в намаслена тава. Четирите края се слагат в средата на тавата и около тях се нареждат триъгълниците във формата на цвете.
Намазва се отгоре с отделения жълтък. Поставя се за 10-15 мин. в леко затоплена фурна да втаса още един път оформена.
Всеки може да импровизира с оформянето на питата както пожелае. Пече се на 180-190 градуса за около 30 мин.
Питата Цветенце е готова.