Начин на приготвяне
Питката за Петковден с мед - пухкава и много ефектна.
Първо активираме маята в купичка с мед, малко топло мляко и брашно. Отделяме жълтъка с няколко капки мляко за намазване. Пресяваме брашното, правим кладенче и добавяме останалите продукти. Замесваме меко, пухкаво тесто което оставяме да втаса покрито с фолио или кърпа.
Готовото тесто делим на 2 части като едната е по голяма, започваме с голямата като я делим на 4 топки и разточваме на 4 обли кори.
Разрязваме ги по средата и получаваме 8 половинки. Всяка намазваме с масло и завиваме като фунийка, подреждаме ги в намазана тава с масло.
По-малката част тесто оформяме по същия начин, рулцата редим отгоре, а за център може да оформите топче тесто или рулце като охлюв.
Готовата питка за имен ден оставяме да втаса и като удвои обема си я мажем с 1 жълтък, поръсваме със семена и печем на 170 градуса в загрята фурна. След изпичане я мажем с масло или мед по желание.
Вижте как да приготвите още лимецова погача за Петковден и празнична питка за Петковден.