Лозови сарми с плънка от кайма

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
860
259
1166
1
20/10/2017
"Любимите сармички, презентирани страхотно от нашата опитна кулинарка Севдалина "
Приготвяне15 мин.
Готвене35 мин.
Общо50 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 277
  • Преглеждания за месеца94
  • Преглеждания за седмицата15
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставям измития ориз в тенджера с вода, като внимавам да не се превари. Изплаквам го под струя вода и оставям да се изцеди.

В него прибавям подправките, разбърквам добре и го смесвам с каймата.

Оставям сместа за около 1 час, за да се овкуси. Изваждам лозовите листа от саламурата и ги изплаквам с вода.

Оформям топчета, като тяхната големина определям според ширината на листото.

В подходяща дълбока тенджера сипвам растителната мазнина. На дъното ѝ поставям плоска чиния с диаметъра на дъното на тенджерата /така сармите, които са на дъното не прегарят/.

Подреждам върху нея сармите плътно, като ги притискам с още една чиния. Заливам ги със зеленчуковия бульон и ги поставям на котлона.

Щом ястието заври, намалявам температурата и оставям да къкри до готовност. Тъй като оризът ни е полусварен, сармите са готови за около 35 минути.

Съвет: Лозовите листа консервирам, като приготвям саламура от едра сол и вода. Щом се разтвори солта, охлаждам и със сурово яйце пробвам солеността на саламурата. Щом то изплува колкото левче, тя е готова.

Измивам и изрязвам дръжките на набраните лозовите листа и ги заливам с прецедената през марля саламура.

Поставям ги в широк съд и ги притискам с чиния, за да не изплуват. Много лесен и практичен вариант, защото изваждам толкова, колкото ми са необходими.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар