Начин на приготвяне
Накълцайте и запържете лука и целината до омекване в загрятото на умерен огън олио.
Прибавете нарязаните на кубчета чушки, морков и тиква и гответе още 5-6 минути, след което сложете доматеното пюре и червения пипер. След още 3 минути налейте около 1.8 литра вода и кубчето бульон.
Увеличете огъня и щом водата заври, сипете лещата, предварително измита старателно със студена вода. Подправете с едро смления лют червен и черен пипер.
Варете според указанията на пакета, тъй като има различни видове леща, които се нуждаят от различно време за варене. Ако вашата има нужда от повечко такова, то оставете зеленчуците малко по-сурови при предварителната подготовка.
Малко преди края на варенето пуснете вътре скилидките чесън цели, леко смачкани с помощта на широката част на ножа. Доовкусете с чубрицата и сол на вкус.
Ако желаете по-гъста супа разтворете 1-2 супени лъжици брашно в малко студена вода и разбийте добре, за да няма брашнени топчета.
Сложете 1 черпак от горещия бульон от лещата и върнете обратно в тенджерата. Варете още няколко минути и отстранете от огъня.
Тиквата придава по-нежен вкус на иначе добре познатата ни супа от леща!
Вкусната чорбичка с леща и тиква е готова.