Начин на приготвяне
В купа се поставят 2-3 с.л. брашно, натрошената мая и топлата вода. Изчаква се да се активира за около 20 минути. След това с добавяне на още пресято брашно и останалите продукти се замесва тесто.
От олиото се поставят 3 с.л. в тестото, като към края на месенето тестото се разтяга напред и там се полива още 2 с.л. от него.
Омесва се добре докато олиото се поеме от тестото. Това се прави два пъти. Тестото се оставя да втаса хубаво за около час. След това от него се късат две равни части - около 120 г всяка.
Едната част се разточва на половин см като елипса, полива се с олио и се оформя на руло. Със същата дължина се разточва отново елипса, която се нарязва по средата на равни ивици, малко по-големи от сантиметър. Хваща се най-горната ивица и се промушва към следващата. Така оформена плетеницата се поставя върху рулото и се оформя.
Поставя се в единия край на тавата /32 см/, покрита с хартия за печене. По същия начин се прави още едно плетено руло, което се поставя срещуположно на първото руло. След това от тестото се откъсва част, която се разточва на правоъгълник.
В долната му част се нарязват ивици, които трябва да са дълги около 20 см. Кората се намазва с олио без ивиците. Ивиците се хващат по 3 и се сплитат. Така оформена кората се навива на руло, като се внимава плетките да останат отдолу.
Рулото се поставя под предишните рула в средата. От тестото се откъсва топка за средата и една малка част, която се разточва, и с валяк за тесто се изрязват фигури. Те се поставят върху топката, оформя се и се поставя в средата.
От останалото тесто, разделено на 4 части, се точат кори. Те се намазват с олио, редят се една върху друга, раздърпват се леко с ръце.
Корите се нарязват на 8 части и на всяка се прави прорез по средата. Върха се промушва отдолу нагоре и се оформя лист.
От двете празни страни се редят по 3 листа. Оформената пита се оставя за 20 минути да втаса леко, след което се намазва с жълтъците навсякъде.
Погачата се поставя в студена фурна, която се включва на 180 градуса и се изпича до готовност - около 40-45 минути.
Пухкавата домашна погача е готова.