Начин на приготвяне
Зелевите листа се бланшират във вряща вода с малко сол и се изваждат да се отцедят добре. Почиства се лук и чесън, нарязва се на ситно.
Загряваме олио в тенджерка и се запържва лук и чесън да омекнат. Сипваме нарязани домати, овкусява се със сол, захар и риган. Готви се 10 минути и снемаме от котлона, защото после ще се пече.
В тенджера се запържва втората глава лук, добавя се кайма, бъркаме да стане на трохи.
Прибавя се оризът, пържим за кратко и добавяме червен пипер, като се разбърква и наливаме малко вода.
Овкусява се със сол, чубрица, черен пипер, куркума. Оставя се тихо да поври докато оризът поеме течността и снемаме от огъня. В един или два балнширани зелеви листа се поставя 1 с. л. плънка и се навива на сарма.
Малко трудно става с пресни листа, но си заслужава. Дори и да са леко скъсани, не се притеснявайте, просто сложете отгоре здрав зелев лист.
В тавичка сипваме на дъното доматен сос. Отгоре се нареждат сармите и покриваме с останалия сос.
Залива се с 3 с. л. олио и печем в загрята фурна на 180 градуса до готовност на ориза, при мен за 35 минути.
Печените сарми с прясно зеле и доматен сос са готови.