Начин на приготвяне
Измийте и подсушете пилето. Овкусете го от вън и вътре със сол, черен и бял пипер.
Настържете морковите и веднага ги залейте с прясно изцеден лимонов сок от половин или 1 лимон. Объркайте морковите с накълцания магданоз и още малко сол и пипер.
Намазнете тава и подредете няколко кръгчета лимон, върху които ще сложите пилето.
Напълнете пилето с морковената плънка, като сложите и няколко малки кубчета масло, след което го зашийте. Сложете пилето в тавата върху лимоните, залейте с чашка ракия и го намажете с масло. По желание около пилето се слагат нарязани и овкусени моркови и картофи за гарнитура.
Покрийте тавата с фолио и сложете да се пече за около 40 минути в загряна на 200 градуса фурна. След това махнете фолиото, намажете още веднъж пилето с масло и го доопечете до образуване на хрупкава светло кафява коричка.