Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Топла погача със сирене за вечеря

Топла погача със сирене за вечеря

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Топла погача със сирене за вечеря4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
95 мин.
Порции
12
"С такава погача за вечеря даже няма да питаме какво е основното ястие"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г + още за замесването
  • сирене - 200 г бяло, саламурено
  • прясно мляко - 350 мл
  • кисело мляко - 3 с.л, цедено
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 10 г суха на Йоткер
  • масло - 125 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сминдух - 1 с.л. (или чубрица по желание)
  • черен сусам - 1 с.л.
  • бял сусам - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд пресявам брашното и солта. В отделна купа смесвам част (150 мл от хладкото прясно мляко), маята, захарта и лъжица от брашното.

Докато изчаквам да се активира маята, в купа с миксер разбивам останалото (200 мл) прясно мляко, киселото мляко, яйцата, които са със стайна температура, и 1/3 от разтопеното масло.

Смесвам сухите и течните съставки. От тях омесвам меко и еластично тесто, което разделям на 5 равни части и оставям да втасват за 40 минути.

Сиренето настъргвам на едро ренде и към него добавяме мерудията. Жълтъците разбивам с 1 с.л. прясно мляко.

Разточвам в кръг четири от топчетата. Всяко от тях намазвам с разтопено масло и поръсвам със сирене и мерудия. Подреждам ги едно върху друго. Последното оставяме без пълнеж.

Разточваме леко още веднъж и оформяме кръг с диаметър около 55 см. Нарязваме го на осем парчета (като пица). Всяко от тях навиваме на руло към острия край. Полученото рогче режем на две.

Разполагаме ги в кръг около тавата /с диаметър 35 см/, която предварително е постлана с хартия за печене. Останалото парче разточваме в правоъгълник и отново намазваме с масло и поръсваме със сирене и мерудия.

Завиваме го на руло, което нарязваме на резени по диагонал с дебелина около 3 см. Тях подреждаме в средата, а края на рулото поставяме в центъра. Оставям да втасва още 40 минути (при топло време).

Намазваме погачата обилно с жълтък, поръсваме със семената и поставяме в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Печем до готовност, като първите 40 минути покривам с фолио, а после го махам, за да добие златист загар. Изваждаме я от тавата и я поставяме върху решетка, покрита с памучна кърпа.

Приятна вечеря!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: