Начин на приготвяне
В подходящ съд пресявам брашното и солта. В отделна купа смесвам част (150 мл от хладкото прясно мляко), маята, захарта и лъжица от брашното.
Докато изчаквам да се активира маята, в купа с миксер разбивам останалото (200 мл) прясно мляко, киселото мляко, яйцата, които са със стайна температура, и 1/3 от разтопеното масло.
Смесвам сухите и течните съставки. От тях омесвам меко и еластично тесто, което разделям на 5 равни части и оставям да втасват за 40 минути.
Сиренето настъргвам на едро ренде и към него добавяме мерудията. Жълтъците разбивам с 1 с.л. прясно мляко.
Разточвам в кръг четири от топчетата. Всяко от тях намазвам с разтопено масло и поръсвам със сирене и мерудия. Подреждам ги едно върху друго. Последното оставяме без пълнеж.
Разточваме леко още веднъж и оформяме кръг с диаметър около 55 см. Нарязваме го на осем парчета (като пица). Всяко от тях навиваме на руло към острия край. Полученото рогче режем на две.
Разполагаме ги в кръг около тавата /с диаметър 35 см/, която предварително е постлана с хартия за печене. Останалото парче разточваме в правоъгълник и отново намазваме с масло и поръсваме със сирене и мерудия.
Завиваме го на руло, което нарязваме на резени по диагонал с дебелина около 3 см. Тях подреждаме в средата, а края на рулото поставяме в центъра. Оставям да втасва още 40 минути (при топло време).
Намазваме погачата обилно с жълтък, поръсваме със семената и поставяме в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Печем до готовност, като първите 40 минути покривам с фолио, а после го махам, за да добие златист загар. Изваждаме я от тавата и я поставяме върху решетка, покрита с памучна кърпа.
Приятна вечеря!