Начин на приготвяне
Подготвят се продуктите така:
- разбиват се яйцата;
- отмерва се захарта, брашното;
- свинската мас и кравето масло се смесват и разтопяват. Свинската мас може да се замени с 40 мл олио;
- нарязват се корите от лимон и портокал. Изцежда се сокът.
В кошницата на хлебопекарната се слагат първо течните съставки в следната последователност: яйца, прясно мляко, заквасена сметана, коняк, есенция ванилия, сок от портокал. Изсипва се захарта и се слага щипка сол.
Най-отгоре се слага брашното, а върху него се изсипва маята (тя не трябва да има допир с течните съставки). Слагат се и нарязани/настъргани корите от лимон и портокал. Пуска се хлебопекарната на програма за тесто.
След 10 минути се отваря и през 2-3 минути се слага по 1 с.л. от разтопената смес мас+масло. Преди всяко добавяне на нова лъжица мазнина, старата трябва да е поета изцяло от тестото (това е едно от условията за получаване на конци).
След като програмата изключи (при мен 90 минути), се изважда и омесва върху намазнена повърхност. Получава се тесто около 1230 грама. Разделя се на 3 равни топки с големина 400-410 грама. От всяка топка се оформя фитил, който се сплесква и по средата се слагат от стафидите. Краищата се прихлупват и се оформя отново фитил.
Трите фитила се правят с еднаква дължина. Оплита се козунакът като плитка, като фитилите се приплъзват по мазната повърхност. Форма за кекс се намазнява и се застила с хартия за печене. Козунакът се прехвърля като краищата се завързват на възел и се подпъхват отдолу.
Оставя се да втаса. Слага се в студена фурна на 190 градуса. Оставя се 15 минути. През това време се разбива жълтъкът и се добавят зехтинът и млякото. В купичка се смесват захарта с 1 с.л. вода.
Изважда се след 15-те минути и се намазва бързо с жълтъка и се поръсва с мократа захар (бадеми). Връща се във фурната и се пече още 20-25 минути, като се наблюдава да се изгори. Когато е готов се изважда и се изчаква да изстине.
Забележка: Дължината на фитилите зависи от обиколката на тавата, в която ще се пече венецът. Аз го пресмятах, като диаметърът на тавата умножих по 3. Моята форма е 26 см, но може и в малко по-голяма да се прави. 26*3=78см. Тоест фитилите трябва да са с приблизителна дължина 75-80 см.