Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача за Димитровден

Погача за Димитровден

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Погача за Димитровден
Снимка: Ваня Георгиева
4 / 5
26/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Всеки празник да си знае погачата или как се прави вкусна погача за Димитровден"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • мая - 30 г (прясна)
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л. (равна)
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • масло - 1/2 пакетче
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото и отделете около една кафена чашка, добавете захарта и разбъркайте да се стопи, поръсете с брашно и оставете да се активира.

Разбийте яйцата, но преди това отделете единия жълтък за намазване, сипете останалото мляко и олио.

Пресейте брашното и замесете едно хубаво гладко тесто, намажете с олио и покрийте, оставете да втаса. Оформянето не е сложно, разделете тестото на 2 части и едно малко топче за декорация.

Едната част трябва да е 2 пъти по-голяма от другата, от нея се разделят 4 топки, всяка се разточва на обла кора, мажат се с масло без последната. Разрязвате на 8 части, като оставите средата цяла.

Хващате 1 листо и режете на три ленти, опитате на плитка, другото листо режете по средата и промушвате краищата му надолу.

Така процедирате с всички листа, другата част тесто разточвате на голяма кора, намазвате със масло и навивате на руло, режете на малки рулца и ги редите по края на тавата.

От най-малкото топче тесто разточвате малка кора и изрязвате сърца или други формички, цветя.

Центърът може да оформите с топче тесто и да поръсите със семена а може и като мен да оформите бяла роза от тесто за декорация - брашно, нишесте, вода и сол.

Оставяте питката да втаса, след което я намазвате и печете в загрята фурна на 160 градуса за 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Emilia Vardarova
Emilia Vardarova
Много Ви благодаря за допълнителните снимки:) С тях нещата са напълно ясни:)
27.11.2017 02:02
Emilia Vardarova
Emilia Vardarova
Здравейте, погачата изглежда страхотно. Казвате че офирмянето било лесно, но по описанието никак не е ясно- като например дали корите след като са намазани с масло се слагат една върху друго, обла кора- кръгла или елипса, това вземате едно листо- на кое казвате листо ?
Бихте ли могла да опишете по- добре или да качите още снимки или видео.
Благодаря предварително!
25.11.2017 21:07
1
1
Покажи всички подкоментари