Подобрена мусака

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
2282k3416
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Има мусака, но и ма и подобрена мусака и занапред ще приготвяме само от нея"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • кайма - 1 кг
  • лук - 2 глави
  • сирене - 100 - 150 г
  • черен пипер
  • сол
  • олио
  • вода
  • за заливката
  • яйца - 2 бр.
  • мляко - 200 мл
  • сода - 1 щипка
  • кашкавал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се почиства от люспите и се нарязва на средно големи парченца. В дълбок тиган се налива съвсем малко олио и в него се запържва лукът.

Щом омекне се добавя и каймата. Разбърква се и се пържи докато каймата придобие златист цвят и стане на трохички.

Поръсва се с черен пипер и сол и отново се разбърква. Картофите се обелват и нарязват на кубчета.

Слагат се в леко намазнена тава и върху тях се поръсва настъргано или натрошено сирене. Най-отгоре се слага каймата. Всичко се полива с вода колкото да покрие картофите. Пече се в загрята на 220 градуса фурна, докато изври всичката вода.

След това в купа се разбиват яйцата и се добавят млякото и содата. Като содата е предварително изгасена в млякото.

С тази смес се заливат картофите и тавичката се връща във фурната за още 10- 12 минути. След това се изключва фурната.

Кашкавалът се настъргва и с него се поръсва мусаката. След това престоява отново във фурната, докато е още гореща, да се разтопи и леко зачерви кашкавалът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: