Начин на приготвяне
Лукът се почиства от люспите и се нарязва на средно големи парченца. В дълбок тиган се налива съвсем малко олио и в него се запържва лукът.
Щом омекне се добавя и каймата. Разбърква се и се пържи докато каймата придобие златист цвят и стане на трохички.
Поръсва се с черен пипер и сол и отново се разбърква. Картофите се обелват и нарязват на кубчета.
Слагат се в леко намазнена тава и върху тях се поръсва настъргано или натрошено сирене. Най-отгоре се слага каймата. Всичко се полива с вода колкото да покрие картофите. Пече се в загрята на 220 градуса фурна, докато изври всичката вода.
След това в купа се разбиват яйцата и се добавят млякото и содата. Като содата е предварително изгасена в млякото.
С тази смес се заливат картофите и тавичката се връща във фурната за още 10- 12 минути. След това се изключва фурната.
Кашкавалът се настъргва и с него се поръсва мусаката. След това престоява отново във фурната, докато е още гореща, да се разтопи и леко зачерви кашкавалът.