Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Мармалад»Мармалад от круши

Мармалад от круши

редакция:
Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
3812k6736
Мармалад от круши
Снимка: Станислава Армянова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8
"Считайте лятото за похабено, ако не сложите поне няколко бурканчета сладко от круши"

Необходими Продукти

  • круши - 2 кг
  • захар - 1 кг
  • лимонтузу - 1 щипка
  • пектин - 1 с.л.
  • вода - 1 ч.ч
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Крушите се измиват и се обелват. Почистват се от семките и се нарязват на ситни парчета. Слагат се в тенджера (аз използвах 3 л). Налива се водата и се слага захарта.

Варят се до омекване, като първоначално котлона е на мах, а след това се намалява (моята печка е със степен от 1 до 9 – намалявам на 4).

Бърка се от време на време да не залепне. Опитва се на вкус, ако прецените сложете още захар. Количеството захар е ориентировъчно, тъй като плодовете имат различна сладост.

Когато остане съвсем малко сироп се слагат лимонтузуто и пектинът. Изключва се котлона, но тенджерата не се маха. Бърка се непрекъснато, докато спри да ври. Сместа се пасира.

Изсипва се готовото сладко в малки бурканчета, затварят се и се обръщат веднага (още горещи) с капачката надолу, за да вакуумират. Оставят се 4-5 часа с капачките надолу.

Мармаладът от круши е готов.

В сезона на крушите опитай непременно и нашето сладко от круши или този рачел с тиква и круши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
За сладко или мармалад става въпрос? Бъркате ли понятията или ги използвате като синоними?
Аз търся рецепта за мармалад, такъв гъст, който някога се предлагаше в магазините и беше твърд блок, от който режеха. Ще се радвам ако имате тази рецепта да я споделите.
Също относно пектина - той не върши никаква работа ако се слага след захарта. Това са химичните му свойства.
06.07.2022 14:26