Начин на приготвяне
Крушите се измиват и се обелват. Почистват се от семките и се нарязват на ситни парчета. Слагат се в тенджера (аз използвах 3 л). Налива се водата и се слага захарта.
Варят се до омекване, като първоначално котлона е на мах, а след това се намалява (моята печка е със степен от 1 до 9 – намалявам на 4).
Бърка се от време на време да не залепне. Опитва се на вкус, ако прецените сложете още захар. Количеството захар е ориентировъчно, тъй като плодовете имат различна сладост.
Когато остане съвсем малко сироп се слагат лимонтузуто и пектинът. Изключва се котлона, но тенджерата не се маха. Бърка се непрекъснато, докато спри да ври. Сместа се пасира.
Изсипва се готовото сладко в малки бурканчета, затварят се и се обръщат веднага (още горещи) с капачката надолу, за да вакуумират. Оставят се 4-5 часа с капачките надолу.
Мармаладът от круши е готов.
В сезона на крушите опитай непременно и нашето сладко от круши или този рачел с тиква и круши.
Коментари
Аз търся рецепта за мармалад, такъв гъст, който някога се предлагаше в магазините и беше твърд блок, от който режеха. Ще се радвам ако имате тази рецепта да я споделите.
Също относно пектина - той не върши никаква работа ако се слага след захарта. Това са химичните му свойства.