Начин на приготвяне
Измийте и почистете пиперките от дръжки и семки, като отрежете капачето, но не изцяло, извадите внимателно дръжката отгоре и семките отвътре. Сложете ги в тавата, в която ще печете ястието, докато приготвите плънката и доматите.
За плънката загрейте 5-6 с. л. олио, сложете настърганата главичка лук и настъргания морков, докато леко се задушат.
Изсипете нарязаните на дребно гъби и също изчакайте, докато почти се изпари течността, след което добавете измития и накиснат в студена вода ориз - отцеден. Запържете го малко заедно с вече добавените зеленчуци, сипете 1 ч. ч. вода и оставете да го поеме.
Свалете от огъня, сипете орехите, нарязани дребно, сол и по една щипка от следните подправки - риган, черен пипер, джоджен, розмарин, босилек, мащерка. Оставете за малко настрани.
През това време нарежете дребно обелените домати и ги овкусете със сол, риган, 2 ч. л захар, щипка кимион.
Плънката леко е изстинала и може да напълните пиперките с помощта на малка лъжичка. При мен пиперките бяха 10 бр. и почти поеха цялата плънка, но ако остане малко, изсипете в тавата.
След това, между пиперките изсипете и доматите, нарежете към тях пресен магданоз, сипете малко вода - 50 мл, защото и пиперките отделят течност.
Поръсете с няколко лъжички олио, малко чер пипер и сложете във фурната на 250 градуса, до готовност, като аз ги обръщам с лъжица, щом се позапекат отгоре - след около 30 минути при нагрята фурна са готови отгоре, допечете още около 20 минути или по ваша преценка.
Сервирайте ароматните пиперки заедно с получения доматен сос. Подходящи са и за Бъдни вечер, както и за всички пости.