Начин на приготвяне
Сварете до готовност патешките бутчета в леко подсолена вода.Тъй като по принцип те имат повече подкожна мазнина, не е нужно да добавяте в бульона.
Почистете, измийте и нарежете лука, два стръка чесън, чушките и целината. Задушете с малко сол до омекване в олиото. Ако е нужно, може да добавите още мазнина, но имайте предвид, че бульонът също е мазничък от патешките бутчета. За да е по-фино ястието, част от зеленчуците аз смилам, а оставям на парченца само чушките и пресния чесън.
Махнете капака и сипете доматеното пюре и червения пипер. Запържете за кратко при непрестанно разбъркване.
Прецедете топлия патешки бульон и налейте към зеленчуците. Оставете за заври, като през това време си обелите и нарежете на едро картофите. Добавете и тях в ястието заедно с бутчетата.
Варете около 30 минути или докато картофките омекнат. Доливайте течност към апетитната яхния, ако е необходимо.
Подправете патешкото с картофи според вкуса си и по желание сгъстете с лъжица брашно, разтворена във студена вода. Ако направите това, оставете да поври още поне 5 минутки.
Накълцайте пресния чесън и поръсете всяка порция обилно с него преди да поднесете. За мен комбинацията пресен чесън с патешко е разкошна и затова не използвам подправки за това ястие, то само по себе си е много ароматно.
А сервирана с топъл хляб, патешката яхния с картофи и пресен чесън е истински разкош!