Начин на приготвяне
Почистете тиквата от семките. Изпечете я на парчета във фурната, заедно с корите, като предварително я поръсите с половината захар. Печете до кафеникав загар.
Отстранете корите от готовата, изпечена тиква и я намачкайте. Загрейте олиото в подходящ съд, сложете намачканата тиква и добавете останалата захар.
Гответе 10 минути при непрекъснато бъркане. Свалете съда от котлона и добавете ореховите ядки, ситно нарязани, канелата и ванилията. Разбъркайте сместа и охладете.
Намажете дъното на подходяща тава за печене обилно с маслото. Разстелете корите.
Взимайте по две кори, сложете от плънката в края на широката част и завийте на руло.
Поставете рулото в тавата за печене. Работете така, до изчерпване на продуктите. Нарежете рулата на малки парчета с помощта на остър нож.
Изпечете тиквеника на 180-190 градуса до златист загар.
Готовия тиквеник поръсете обилно с пудра захар докато е топъл.
Оставете за няколко часа, за да омекне и поднесете.
Витият тиквеник с печена тиква е готов.