Начин на приготвяне
Обелете три картофа, тежащи 300 грама, нарежете ги на кубчета, залейте ги в тенджерка с вода, колкото да се покрият и ги сварете за 20 мин. Пуснете във водата щипка сол. Сварените картофи се отцеждат, намачкват се добре с вилица, докато са топли, а след това се охлаждат.
Към тях се прибавя маслото, престояло на стайна температура и белтъка, отделен от яйцето. Сместа се разбърква.
Брашното се пресява директно на плота с две щипки сол. Картофите се сипват върху брашното и се добавя настърганият кашкавал. От продуктите се замесва тесто.
Поръсва се брашно на плота и тестото се разточва на кора 5-6 мм. Кората нарежете на ленти с ширина 10 см, а тях нарежете на триъгълници.
Всички триъгълници завийте като кифлички и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене.
Намажете ги с жълтък, разбит с една лъжица прясно мляко. Могат да се украсят по желание - поръсени с маково семе, а аз сложих и сурови тиквени семки.
Ще предупредя, че може и без семките, защото при печенето някои се пукват и отлитат.
Солените кифлички се изпичат на 200 градуса в предварително загряла фурна до зачервяване. Оставете кифличките да изстинат и поднесете.
Солените картофени кифлички са готови.