Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Солени картофени кифлички

Солени картофени кифлички

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Солени картофени кифлички3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
20
"Ще ги опитате и повече няма да погледнете други - на това му се казва любов от първата хапка"

Необходими Продукти

  • картофи - 3 бр.
  • краве масло - 200 г
  • кашкавал - 150 г
  • брашно - 250 г
  • сол - 2 - 3 щ.
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • За украсата
  • тиквено семе
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете три картофа, тежащи 300 грама, нарежете ги на кубчета, залейте ги в тенджерка с вода, колкото да се покрият и ги сварете за 20 мин. Пуснете във водата щипка сол. Сварените картофи се отцеждат, намачкват се добре с вилица, докато са топли, а след това се охлаждат.

Към тях се прибавя маслото, престояло на стайна температура и белтъка, отделен от яйцето. Сместа се разбърква.

Брашното се пресява директно на плота с две щипки сол. Картофите се сипват върху брашното и се добавя настърганият кашкавал. От продуктите се замесва тесто.

Поръсва се брашно на плота и тестото се разточва на кора 5-6 мм. Кората нарежете на ленти с ширина 10 см, а тях нарежете на триъгълници.

Всички триъгълници завийте като кифлички и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене.

Намажете ги с жълтък, разбит с една лъжица прясно мляко. Могат да се украсят по желание - поръсени с маково семе, а аз сложих и сурови тиквени семки.

Ще предупредя, че може и без семките, защото при печенето някои се пукват и отлитат.

Солените кифлички се изпичат на 200 градуса в предварително загряла фурна до зачервяване. Оставете кифличките да изстинат и поднесете.

Солените картофени кифлички са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: