Начин на приготвяне
Извадете месото от хладилника поне 20 минути преди приготвянето му, за да се отпусне.
Измийте го добре и поставете в голям съд, залейте с обилно количество вода, така че да го покрива добре. Сложете дафиновите листа, зрънцата бахар и 3-4 лъжички сол. Мазнина не е необходима.
Варете около 1 час и половина на среден до тих огън, като доливате топла водичка в случай, че нивото и в тенджерата намалява. Целта е джоланът да бъде винаги покрит.
Когато месото започне да се отделя леко от кокала и при допир с вилица усетите че е крехко, отстранете от огъня и оставете да почине така 10-15 минути. През това време загрейте фурната на 170-180 градуса.
Поставете джоланчето в достатъчно дълбока тавичка. Под кожата му, и където намерите пролуки, мушнете леко смачканите, небелени скилидки чесън. Натрийте с черен пипер и още малко сол, ако е необходимо. Залейте с виното и 2-3 черпака от бульона, в който е вряло месото.
Завийте с алуминиево фолио и печете около 2 часа, като от време на време наглеждайте да не остане без течност.
Премахнете фолиото и намажете кожичката с мед, сложете още 2-3 черпака бульон и допечете още 30 минути. Може да увеличите фурната на 200 градуса, като съкратите малко това време, но това само ако видите, че месото е почти готово и само му трябва лек загар и медена коричка.
Сервирайте печеното свинско топло с желана от вас гарнитура - подходящи са класическите картофи, зеле, задушени зеленчуци или дори карамелизирани ябълки, които чудесно си пасват със свинското месо.
И макар да сме готвили това ястие с бяло вино, за компания при консумирането му препоръчвам - червено!
Добър апетит! Варено-печеният джолан с медена коричка е страхотен.
Коментари