Начин на приготвяне
Месото се измива хубаво и се почиства от ципи и сухожилия.
В голяма тенджера поставяме телешкото и добавяме студена вода, колкото да го покрие. След кипването при висока температура, посоляваме и отпенваме.
Тогава доливаме костен бульон, прибавяме лука, разрязан на две и предварително запечен, и нарязания на колелца морков.
В марличка поставям дръжките от магданоза, целината и зърната черен пипер. Оставям ястието да се вари на слаб огън - 1-2 часа, докато месото се отдели от костта.
При необходимост от течност, доливаме още горещ бульон или вода. Прибавям картофите, нарязани на едри кубчета, домата и листата от прясна целина, нарязани на ситно.
Накрая обезкостявам месото, отстранявам марлята с подправките и прибавям маслото.
Корените от хрян настъргвам на ситно ренде и овкусявам със сол и оцет.
Поднасяме телешкото варено с поръсен черен пипер и гарнираме със соса от хрян.
Вареното от телешки джолан е готово.
Коментари