Начин на приготвяне
Маята активираме в леко затопленото мляко с лъжичка захар. Оставяме за 8-10 минути да шупне;
Пресяваме брашното със солта в купа и правим кладенче, в което чукваме едното яйце, сипваме захарта и 1/4 от разтопеното масло, както и втасалата мая с млякото;
Замесваме тесто, което работим поне 10 минутки, и месейки, си добавяме още 1/4 от маслото. Прибираме в купата обратно (поръсваме с брашно или намазняваме, за да не залепва) и оставяме да втасва 1 час;
Разделяме втасалото тесто на 6-7 еднакви топки и разточваме на тънки кори, като всяка от тях мажем обилно с остатъка от маслото. Слагаме ги една върху друга и минаваме с точилката отгоре, като ги сплескваме, така че да се получи кора с дебелина около 1/2 см или дори по-тънка;
Режем с остър нож на еднакви триъгълници и навиваме на кифлички. Подреждаме ги на разстояние в тавичката на фурната върху хартия за печене и оставяме да втасат още веднъж за 40 минути;
Разбиваме другото яйце с малко водичка и няколко капки олио и мажем кифлите със силиконова четка. Печем на 190 градуса (само долен реотан) в предварително загрята фурна около 20 минути или до почервеняване;
Приготвяме си лъжичките мед, смесен с малко вода, и мажем обилно готовите и още горещи кифли. Медената коричка дава освен допълнителна сладост и много красив гланц за съблазнителен вид.
Поднасяме с чаша топло мляко или кафе.
Да ви е сладко!
Коментари