Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Гнезда»Картофени гнезда с телешка кайма

Картофени гнезда с телешка кайма

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Картофени гнезда с телешка кайма
Снимка: marcheva14
1 / 3
21/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Вкусни и ефектни картофени гнезда, които ще приготвите за по-малко от час"

Необходими Продукти

  • картофи - 5 бр. големи
  • олио
  • кайма - 250 до 300 г телешка
  • лук - 2 глави стар
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • магданоз
  • телешки бульон - около 300 мл
  • масло - 2 с.л.
  • кимион - 1 ч.л. смлян
  • кориандър - 1/2 ч.л. смлян
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и разрязват на две половини. Изрязват се неравните крайчета отстрани, за да се получат два правоъгълника.

Всеки се разрязва на две половини през средата и всяко квадратче се издълбава с уред за дълбаене на плодове или с чаена лъжичка, без да се достига до дъното. Поставят се в студена вода.

В тенджера се изсипва около 2-3 пръста олио, загрява се и се изпържват подсушените картофени гнезда. Изваждат се върху салфетка.

В тиган се разтопява маслото и се добавя наситнен лук, задушава се за около 2-3 мин. Добавя се сол, черен пипер, кимион, кориандър, разбърква се.

Добавя се и каймата и се разбърква, докато стане на трохи. Прибавя се и доматеното пюре, разбъркано в бульона, изсипва се и бульонът /около 200 мл/. Оставя се да къкри за около 5-7 мин. Посипва се с наситнен магданоз и се сваля от котлона.

Гнездата се подреждат в широка и плитка тенджера. Напълват се със сместа с каймата, долива се още около 100 мл бульон до средата на гнездата и се захлупва.

Готви се на умерена температура за 15-20 мин.

При сервиране се добавя по 1 с.л. кисело мляко с малко пресован чесън.

Картофените гнезда с телешка кайма са много вкусни.

Източник: Турска кухня Максут Ашкар

Забележка: Пълнените картофени гнезда могат да се приготвят и във фурна на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: