Начин на приготвяне
Картофите се обелват и разрязват на две половини. Изрязват се неравните крайчета отстрани, за да се получат два правоъгълника.
Всеки се разрязва на две половини през средата и всяко квадратче се издълбава с уред за дълбаене на плодове или с чаена лъжичка, без да се достига до дъното. Поставят се в студена вода.
В тенджера се изсипва около 2-3 пръста олио, загрява се и се изпържват подсушените картофени гнезда. Изваждат се върху салфетка.
В тиган се разтопява маслото и се добавя наситнен лук, задушава се за около 2-3 мин. Добавя се сол, черен пипер, кимион, кориандър, разбърква се.
Добавя се и каймата и се разбърква, докато стане на трохи. Прибавя се и доматеното пюре, разбъркано в бульона, изсипва се и бульонът /около 200 мл/. Оставя се да къкри за около 5-7 мин. Посипва се с наситнен магданоз и се сваля от котлона.
Гнездата се подреждат в широка и плитка тенджера. Напълват се със сместа с каймата, долива се още около 100 мл бульон до средата на гнездата и се захлупва.
Готви се на умерена температура за 15-20 мин.
При сервиране се добавя по 1 с.л. кисело мляко с малко пресован чесън.
Картофените гнезда с телешка кайма са много вкусни.
Източник: Турска кухня Максут Ашкар
Забележка: Пълнените картофени гнезда могат да се приготвят и във фурна на 180 градуса.