Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки Питки»Ароматни вити питки с яйца, сирене и семена

Ароматни вити питки с яйца, сирене и семена

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Ароматни вити питки с яйца, сирене и семена
Снимка: Ваня Георгиева
5 / 6
12/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
10
"За всеки вкъщи - по една уханна питка, с която всяко ястие е по-вкусно"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (двата жълтъка за намазване)
  • прясно мляко - 530 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • мая - 1 кубче прясна
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 1.3 кг.
  • продукти за плънката
  • яйца - 3 бр.
  • краве сирене - 350 г
  • за намазване
  • свинска мас - 1 ч.ч.
  • за поръсване
  • микс от семена - 1 к.ч. (мак, бял сусам, ленено семе)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. В купа сложете кубчето мая, прибавете две лъжици захар и хубаво разбъркайте, докато се втечни. Затоплете прясното мляко и сипете около една кафяна чаша. Отново разбъркайте и прибавете пресято брашно около две супени лъжици. Покрийте с чиния и оставете да се активира.

2. Счупете яйцата в купа и отделете два от жълтъците, при яйцата добавете една лъжица захар, киселото мляко и хубаво разбийте. Сипете и останалото прясно мляко с олиото.

3. Пресейте една част от брашното и лъжицата сол, направете кладенче и на тънка струйка при постоянно бъркане сипете яйчената смес, след което и активираната мая. Бъркайте с лъжица, докато започне да се отделя от купата. Изсипете на набрашнен плот и продължете да месите с ръце, колкото повече месите, толкова по добре, тестото става вкусно и пухкаво. Когато прецените, че тестото е достатъчно твърдо, го намажете с олио, както и купата, и покрийте с домакинско фолио. Оставете на топло да удвои обема си.

4. Намажете керамичните купички с разтопена мас и поръсете с малко брашно, обърнете и изтупайте да падне излишното брашно. Разделете тестото на топки - моите са от порядъка на 275 г до 300 г. Но това вие сами трябва да прецените, защото ако сложите голяма част тесто, много ще се надуят и има вероятност да не се изпекат както трябва. Най-вече зависи колко са големи купичките.

5. Разбийте двете яйца и натрошете сиренето, с помощта на вилица хубаво разбийте сместа, ако яйцата са от малките сложете 3 бр.

6. Набрашнете плота и разточете една топка тесто на максимално тънка кора. Намажете я с разтопена мас и част от плънката. Навийте на рехаво руло, усучете и завийте, сложете в една от купичките. Покрийте с фолио и сложете да втасва на топло, така процедирайте и с останалите топки тесто.

7. Хубаво втасалите питки намажете с разбитите жълтъци с малко мляко и олио. Поръсете със микса от семена и сложете да се пекат в загрята фурна на 160 градуса за около 30 минути. След изваждане от фурната, ги намажете с масло.

Добър апепит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: