Начин на приготвяне
Пресяваме брашното със сито. Разтопяваме маслото на стайна температура. Също на стайна температура изкарваме яйцата и айрана. В средата на брашното, което сме сложили в купа, правим кладенче.
Вътре слагаме яйцето, солта и разтопеното масло. В айрана слагаме сухата мая и 2 с.л. от брашното и разбъркваме.
Сместа шупва и се получава с гъстота на боза. Вътре в течността слагаме и захарта. Разбъркваме с една лъжица. За удобство можем да сложим айрана и другите съставки в мерителен съд.
Айрана, който използвах, е доста гъст. Изсипваме и него щом маята е шупнала вече и замесваме тесто. Месим тестото върху набрашнена повърхност. Тестото трябва да стане меко и пухкаво.
Слагаме тестото да втаса за 40-50 минути на топло. После делим тестото на 15 бр. Всяка част с ръце оформяме като малка топка. Нареждаме ги в тава, покрита с хартия за печене.
Тавата е с размери 21 на 28 см. В купичка разбиваме с вилица 1 жълтък и 1 с.л олио. Мажем отгоре с жълтъка и поръсваме с ръсеница.
Печем на 180 градуса до готовност. Хапваме със сирене. Да ви е сладко!
Коментари