Начин на приготвяне
Първо почистваме, измиваме и нарязваме зелката. За по-бързо и прецизно нарязване можете да използвате блендер, с приставка за настъргване. Поставяме го в подходящ съд, като посоляваме и леко притискаме. Сушените доматчета накисваме в 100 мл хладка вода.
Месото почистваме от ципи и сухожилия и измиваме. Нарязваме го на порционни парчета.
Свинските гърди режем на две или три части. Ще ги използваме за овкусяване и допълнително омазняване на ястието. Подправяме месото с черен и червен пипер.
Лука и морковите почистваме и нарязваме на кубчета. В тенджера наливаме растителната мазнина и загряваме на умерен огън.
В нея първо поставяме свинските гърди. След като те отделят мазнината си ги изваждаме с решетъчна лъжица и поставяме месото. След като и то се задуши го прехвърляме при останалото.
В мазнината задушаваме лука, следва моркова, червения пипер и доматената салца. Към добре задушените зеленчуци прибавяме осоленото зеле и сушените домати, заедно с водата.
След около 10 минути прибавяме месото (като преди това сме отделили месото от тлъстата част на свинските гърди), зърната бахар, захлупваме съда и ястието къкри на слаб огън.
Проверяваме количеството на течността и разбъркваме. Дегустираме солеността и ако е необходимо добавяме още сол на вкус.
Накрая, 20 минути преди да го отстраним манджата от огъня, добавяме дафиновите листа и люта чушка, ако сте почитатели на пикантното.
Ястието със свинско месо и прясно зеле е много вкусно.
Коментари