Селски хляб без месене

Селски хляб без месене

Селски хляб без месене
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 6
23/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Сготви25 мин.
Общо40 мин.
Порции6
"Обичан аромат, изпитана рецепта, гарантиран резултат"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г + за доизмесване
  • вода - 250 мл
  • мас - 70 мл разтопена
  • суха мая - 4 - 5 г
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пресейте брашното в купа, направете кладенче, а по краищата му разпръснете солта и сухата мая.

2. Разделете жълтъка от белтъка на яйцето и затоплете леко водичката, смесена с лъжиците кисело мляко. Сипете всичко това (с изключение на жълтъка, който ще оставим за накрая) в кладенчето заедно с по-голяма част от маста, като остатъка заделите за намазваме на тестото.

3. Започнете да бъркате с лъжица. Ако ви се стори рядко сипвайте по малко брашно, но не прекалявайте - тестото трябва да е по-скоро рядко. След като сте разбъркали добре всички съставки, намажете отгоре леко с останалата мас и покрийте със стреч фолио. Оставете на топло да втаса за един час.

4. Тестото ще шупне много и ще бъде лепкаво, затова го изстържете с шпатула директно в съда, в който ще печете (намаслен и набрашнен или покрит с хартия за печене).

Препоръчвам той да бъде със високи стени и размер 26/13 (подобен на правоъгълна кексова форма). Оставете отново да втаса около 30-50 минути.

5. Загрейте фурната до 180 градуса, намажете повърхността на хлебчето с разбития заделен жълтък и печете хляба 25 -28 минути или до суха клечка.

6. Щом извадите от фурната напръскайте с вода и покрийте с кърпа за 15 минути.

Това е един малко нестандартен селски хляб, предвид, че съдържа по-различни от типичните за един хляб продукти. Но именно те му придават неповторим вкус. Поради факта, че не се меси, а само се бърка, той е лесен за приготвяне.

Добър апетит! Селският хляб без месене е страхотен.

Рейтинг

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: