Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Гювеч»Свински джолан с кожа в гювеч

Свински джолан с кожа в гювеч

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Свински джолан с кожа в гювеч5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
4
"Ето я и най-вкусната причина никога, ама никога да не си помислим да откажем месцето"

Необходими Продукти

  • свински джолан - 1.3 кг /заден/ с кост и кожа
  • лук - 2 бр. /големи глави/
  • дафинов лист - 3 бр.
  • черен пипер - 10 зърна
  • бахар - 5 - 6 зърна
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 200 мл
  • бяло вино - 150 мл
  • гъби шийтаке - 250 г
  • картофи - 10 бр /не големи/
  • зеленчукова подправка - 1 ч.л.
  • магданоз - 5 - 6 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свински заден джолан може да се намери в по-големите хранителни магазини, където вакуумирано и свежо се предлага с кост и кожа.

Измийте джолана с топла вода и шпиковайте със скилидки чесън месото във видимата част, без да се наранява кожата. С острието на нож прободете и там поставете обелена скилидка чесън.

Поръсете джолана от всички страни със сол и червен пипер, след което го оваляйте в зехтин. Затворете го в купа с капак и го оставете да престои в хладилника 4-5 часа. На дъното в глинен съд-гювеч подредете шайби от лука, нарязани напречно по 6-7 мм.

Поставете върху тях джолана, а около него пуснете обелените цели картофи. Поръсете със зеленчукова вегета, пуснете зърната бахар и черен пипер, също и дафинови листа и залейте с една чаша вода и една кафена чаша бяло вино.

Похлупете и сложете гювеча на по-ниско ниво във фурната. Сега включете на 180 градуса и оставете така да се пече за 2 часа. Аз пекох с вентилация. Отворете и пуснете около джолана измитите гъби Шийтаке, предварително посолени с щипка сол.

Отново сложете капака и оставете да се пече още 40 минути. Накрая отстранете капака и по желание може да запечете леко джолана отгоре за още 5 минути.

За тази цел фурната може да се превключи на програма грил-вентилация. Накълцайте накрая магданоз при сервиране, а гъбките поръсете с няколко капки от останалото мазно сосче.

Свинският джолан с кожа в гювеч е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: