Начин на приготвяне
Във вода се разтварят маята и 1 с.л. захар. Покрива се с кърпа и за 10-15 мин се оставя настрани. Ако маята е суха, направо се сипва в брашното.
В една купа се слагат 3 ч.ч. предварително пресято брашно. Прави се кладенче, в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта. Разбърква се с лъжица. Меси се, докато тестото не стане меко и еластично. Постепенно се добавя от останалото брашно.
Дели се тестото на 2 части. И едната и другата част се разточва в правоъгълна форма на тънко.С нож се нарязват еднакви остри триъгълници с основа 5 см.
Навива се в форма на кифлички, като се започва от основата. В тава (28-30 см), покрита с хартия за печене или подмазана, се редят кифличките.
Питката се покрива и се оставя да престои за 30-40 мин на топло. Намазва се погачата с жълтък, разбит с лъжица прясно мляко.
Пече се на 180°C на долен реотан с вентилатор. Към средата на печенето се включва и горният реотан,
Пече се до постигане на приятен златист загар.