Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Памук погача без яйца

Памук погача без яйца

DidiDidi
Новак
2116
Памук погача без яйца
Снимка: Didi
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.
Порции
14
"Пухкава, мека и вкусна и на всичкото отгоре без яйца в състава. Задължителна за изпробване"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 ч.ч. топло (240 мл)
  • топла вода - 1 ч.ч. (240мл)
  • олио - 1 ч.ч. (240мл)
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 1/2 пак. прясна (20 г) (аз сложих 1 бр. 7 г суха)
  • брашно - 6 ч.ч. (840 г) (на мен ми отиде към 1 кг)
  • жълтък - 1 бр. за намазване
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Във вода се разтварят маята и 1 с.л. захар. Покрива се с кърпа и за 10-15 мин се оставя настрани. Ако маята е суха, направо се сипва в брашното.

В една купа се слагат 3 ч.ч. предварително пресято брашно. Прави се кладенче, в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.

Сипва се захарта и солта. Разбърква се с лъжица. Меси се, докато тестото не стане меко и еластично. Постепенно се добавя от останалото брашно.

Дели се тестото на 2 части. И едната и другата част се разточва в правоъгълна форма на тънко.С нож се нарязват еднакви остри триъгълници с основа 5 см.

Навива се в форма на кифлички, като се започва от основата. В тава (28-30 см), покрита с хартия за печене или подмазана, се редят кифличките.

Питката се покрива и се оставя да престои за 30-40 мин на топло. Намазва се погачата с жълтък, разбит с лъжица прясно мляко.

Пече се на 180°C на долен реотан с вентилатор. Към средата на печенето се включва и горният реотан,

Пече се до постигане на приятен златист загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: