Селска туршия

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Общо
90 мин.
"Традицията повелява да приготвите Селска туршия със зеленчуци, които сте отгледали сами!"

Необходими Продукти

  • моркови
  • зелени домати
  • карфиол
  • зеле
  • корнишони
  • целина - 2 - 3 глави
  • чесън - 3 - 4 глави
  • червено цвекло - 1 глава
  • вишневи листа - 100
  • люти чушки - 20 броя
  • сол
  • оцет
  • черен пипер - 30 зърна
  • натриев бензоат
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете здрави зеленчуци в желаното от вас количество, както и вид. Добре ги почистете.

Нарежете зелето на филии, надупчете корнишоните. Останалите зеленчуци нарежете едро и обелете скилидките чесън.

Сипете всички зеленчуци в бидон. Долейте вода догоре и после я прецедете, за да измерите нужното количество.

На всеки литър добавете 40 г сол и 50 мл оцет. Сложете маринатата от вода, оцет, сол и черен пипер да кипне и залейте в бидона.

Притиснете с чист камък. Оставете селската туршия на хладно и претакайте 5-6 дена.

Добавете и натриевия бензоат - 1 г за килограм зеленчук.

След 20 ден селската туршия е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
516
419
310
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Гледам тука, всичко селско. Всички туршии селски, дори има и царска селска или селска царска. Или е от Царско село, или е на селския цар. Явно селското е много модерно!?
14.10.2022 10:02
1
Мария
Мария
Мили момичета и момчета - и млади и не съвсем, като мен!
Използвайте ХРЯН!!!!!Той спира ферментацията на киселото зеле и става и за туршии! Химията не я харесвам! Пробвано!!!
Бъдете здрави!
31.10.2014 16:49
22
Крис
Крис
Препоръчвам калиев сорбат, вместо опасният натриев бензоат. Засега го намирам само във веригата "Пикадили". Някои ползват смачкани лимони, но не знам пропорциите.
06.02.2014 05:06
1
5
drosi
drosi
Тази туршия става най-хубава за зимата.С годините съм се спряла на тази пропорция-40 гр.едра сол на литър вода.Саламурата завира и като се охлади се сипва при зеленчуците.Натриевият бензоат-по-късно-когато туршията стане готова.
24.11.2013 15:14
3
2
тин
тин
А,саламурата как се слага?-топла или студена?
09.09.2013 00:46
8
2
Павлина Стаменова
Павлина Стаменова
След дълго търсене на рецепта за туршия в бидон,в книги, списания, мои записки, след дискусии със съседки и приятелки, накрая се сетих за Чичко Гугъл и тази рецепта ми грабна вниманието от пръв поглед. Направих я, но не съм сложила още натриевия бензоат. Не разбрах - в самото начало ли се слага или след ферментацията? Благодаря на авторката, която е публикувала рецептата и се надявам да е сполучлива!
08.09.2013 21:21
4
2
цбетелина
цбетелина
не ми харесва добавянето на ракообразуващия натриев бензоат Е211
12.10.2012 20:57
5
2
Туршийояда
Туршийояда
Перфектна... Това ще е туршията за тази зима. Бидон има, ракия има, отивам за зеленчуците и почвам :)
04.10.2012 21:28
3
3