Селска туршия

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Селска туршия4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Общо
90 мин.
"Традицията повелява да приготвите Селска туршия със зеленчуци, които сте отгледали сами!"

Необходими Продукти

  • моркови
  • зелени домати
  • карфиол
  • зеле
  • корнишони
  • целина - 2 - 3 глави
  • чесън - 3 - 4 глави
  • червено цвекло - 1 глава
  • вишневи листа - 100
  • люти чушки - 20 броя
  • сол
  • оцет
  • черен пипер - 30 зърна
  • натриев бензоат
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете здрави зеленчуци в желаното от вас количество, както и вид. Добре ги почистете.

Нарежете зелето на филии, надупчете корнишоните. Останалите зеленчуци нарежете едро и обелете скилидките чесън.

Сипете всички зеленчуци в бидон. Долейте вода догоре и после я прецедете, за да измерите нужното количество.

На всеки литър добавете 40 г сол и 50 мл оцет. Сложете маринатата от вода, оцет, сол и черен пипер да кипне и залейте в бидона.

Притиснете с чист камък. Оставете селската туршия на хладно и претакайте 5-6 дена.

Добавете и натриевия бензоат - 1 г за килограм зеленчук.

След 20 ден селската туршия е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
516
419
310
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Гледам тука, всичко селско. Всички туршии селски, дори има и царска селска или селска царска. Или е от Царско село, или е на селския цар. Явно селското е много модерно!?
14.10.2022 10:02
1
Мария
Мария
Мили момичета и момчета - и млади и не съвсем, като мен!
Използвайте ХРЯН!!!!!Той спира ферментацията на киселото зеле и става и за туршии! Химията не я харесвам! Пробвано!!!
Бъдете здрави!
31.10.2014 16:49
22
Крис
Крис
Препоръчвам калиев сорбат, вместо опасният натриев бензоат. Засега го намирам само във веригата "Пикадили". Някои ползват смачкани лимони, но не знам пропорциите.
06.02.2014 05:06
1
5
drosi
drosi
Тази туршия става най-хубава за зимата.С годините съм се спряла на тази пропорция-40 гр.едра сол на литър вода.Саламурата завира и като се охлади се сипва при зеленчуците.Натриевият бензоат-по-късно-когато туршията стане готова.
24.11.2013 15:14
3
2
тин
тин
А,саламурата как се слага?-топла или студена?
09.09.2013 00:46
8
2
Павлина Стаменова
Павлина Стаменова
След дълго търсене на рецепта за туршия в бидон,в книги, списания, мои записки, след дискусии със съседки и приятелки, накрая се сетих за Чичко Гугъл и тази рецепта ми грабна вниманието от пръв поглед. Направих я, но не съм сложила още натриевия бензоат. Не разбрах - в самото начало ли се слага или след ферментацията? Благодаря на авторката, която е публикувала рецептата и се надявам да е сполучлива!
08.09.2013 21:21
4
2
цбетелина
цбетелина
не ми харесва добавянето на ракообразуващия натриев бензоат Е211
12.10.2012 20:57
5
2
Туршийояда
Туршийояда
Перфектна... Това ще е туршията за тази зима. Бидон има, ракия има, отивам за зеленчуците и почвам :)
04.10.2012 21:28
3
3