Начин на приготвяне
За направата на плика ще ви са нужни, голям лист хартия за печене и телбод за хартия.
Сгънете листа на две, прегънете срещуположните отворени страни и закопчейте на няколко места с телбод.
Почистете рибата и разрежете на две по хоризонтала, посолете я на вкус, поръсете с черен пипер, розмарин и прясно изцедения лимонов сок, оставете настрани, докато приготвите зеленчука.
Обелете и почистете картофите, лука, целината, патладжана и морковите, нарежете ги на ивици с преса за картофи, всичките тези зеленчуци.
Поставете ги в купа, добавете настърганите на ситно скилидки чесън, нарязания магданоз, почистените и нарязани на ивици чушки и олиото. Посолете на вкус и разбъркайте добре.
Поставете плика в тава, с мекото масло намажете плика отвътре, отгоре и долу. Поставете го легнал и наредете първо смесения зеленчук, а върху него поставете четирите парчета скумрия.
Затворете плика и прегънете хартията откъм отвора, защипете с телбод.
С игла надупчете на няколко места плика отгоре и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна - печете рибата за 40 минути.
Печената скумрия със зеленчуци в плик е много вкусна.