Начин на приготвяне
Голям стрък праз се обелва, измива и нарязва ситно на полумесеци. Морковът се обелва и нарязва и той. Луканката се намокря с вода - така по-лесно се обелва и нарязва на тънки парченца.
Загрява се олио и първо запържваме за кратко от двете страни парченцата луканка. Изваждат се в чиния и сипваме да задушим ситно нарязан праз и морковите, като се разбърква, докато омекне празът.
Сипваме доматено пюре, червен пипер и наливаме топла вода, да покрие продуктите. Луканката се връща в тенджерката, добавя се сол, черен пипер, дафинов лист и ронена чубрица.
Оставя се на тих огън да се готви до готовност на праза.
Ако не се е сгъстило, разбиваме лъжичка брашно с малко вода на кашичка и сипваме по малко до нужната гъстота.
Оставя се на котлона още 2-3 минути и сервираме топло - това е вкусът от нашето детство!