Вкусна супа от мерлуза

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Вкусна супа от мерлуза6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"За делник и празник, дори и за Никулден - вкусна супа от мерлуза"

Необходими Продукти

  • мерлуза - 650 г цяла риба
  • морков - 1 бр.
  • целина - 1 стрък
  • аспержи - 5 стръка, зелени
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • доматен сос - 3 с.л.
  • бяла ряпа - 60 г
  • зехтин - 60 - 70 мл
  • сол - на вкус
  • бял пипер - на вкус
  • див лук - няколко стръка
  • За бульон
  • морков - 1 бр.
  • целина - 2 стръка
  • бяла ряпа - 60 г
  • джинджифил - 30 г
  • лук - 1 глава
  • домат - 1 бр.
  • зехтин - 40 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете рибата и отделете филетата. Главата и костта и поставете в тенджерка заедно със всички продукти за бульона - зеленчуците обелени и разполовени на две (джинджифила може и да не белите).

Залейте с обилно количество вода, така че да ги покрива два-три пръста. Варете 30 минути на умерен огън и прецедете бульончето. Върнете го в същата тенджерка и поддържайте топло на минимална степен на котлона.

Накълцайте един морков, целината и ряпата. Аспержите почистете от твърдите краища и крехката част също нарежете на малки парченца.

Задушете ги в зехтина до полуомекване и прибавете доматения сос и чесъна - настърган. Гответе за кратко и сипете в горещия бульон. Варете около 15 минути.

Рибните филета потопете за 1-2 минути във врящата супа и извадете. Това правим, за да може лесно да отделим кожата от тях.

Отделете месцето и го накъсайте на сравнително едри парчета, а след това прибавете в ястието и гответе още 4-5 минути. Бялата риба има нужда от много малко термична обработка.

Подправете със бял пипер, накълцан див лук и още сол на вкус и супичката е готова.

При сервиране поръсете рибената чорба с още накълцани стръкчета от крехкия лук.

Добър апетит! Вкусната супа от мерлуза е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: