Начин на приготвяне
Почистете рибата и отделете филетата. Главата и костта и поставете в тенджерка заедно със всички продукти за бульона - зеленчуците обелени и разполовени на две (джинджифила може и да не белите).
Залейте с обилно количество вода, така че да ги покрива два-три пръста. Варете 30 минути на умерен огън и прецедете бульончето. Върнете го в същата тенджерка и поддържайте топло на минимална степен на котлона.
Накълцайте един морков, целината и ряпата. Аспержите почистете от твърдите краища и крехката част също нарежете на малки парченца.
Задушете ги в зехтина до полуомекване и прибавете доматения сос и чесъна - настърган. Гответе за кратко и сипете в горещия бульон. Варете около 15 минути.
Рибните филета потопете за 1-2 минути във врящата супа и извадете. Това правим, за да може лесно да отделим кожата от тях.
Отделете месцето и го накъсайте на сравнително едри парчета, а след това прибавете в ястието и гответе още 4-5 минути. Бялата риба има нужда от много малко термична обработка.
Подправете със бял пипер, накълцан див лук и още сол на вкус и супичката е готова.
При сервиране поръсете рибената чорба с още накълцани стръкчета от крехкия лук.
Добър апетит! Вкусната супа от мерлуза е готова.