Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Крехка мерлуза с лимонови гъбки

Крехка мерлуза с лимонови гъбки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Крехка мерлуза с лимонови гъбки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
22 мин.
Общо
37 мин.
Порции
4
"Мерлуза с гъби - крехко и топящо се в устата ястие"

Необходими Продукти

  • мерлуза - 4 филета, пресни
  • печурки - 500 г
  • чесън - 4 скилидки
  • лимонов сок - 40 мл прясно изцеден
  • краве масло - 30 г
  • зехтин - 30 мл + 2 - 3 с.л. за запичане на рибата
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - 1/2 ч.л.
  • розмарин - 1 клонка пресен
  • За саламурата
  • вода - 500 мл
  • сол - 15 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа смесете водата и солта за саламурата. Разбъркайте добре и сложете рибните филета да престоят вътре 5 минути, след което извадете и подсушете много добре.

Загрейте зехтина в тиган с широка повърхност и запържете за много кратко ситно накълцаните скилидки чесън.

Добавете гъбите, нарязани на четвъртинки, солта, прясно изцеденият сок от лимон и черния пипер. Оставете да се задушават за 10 минути като периодично отваряте капака и разбърквате.

След като измине това време, добавете маслото и ситно скълцани листенца пресен розмарин.

Гответе още 10 минути, като през това време направите и рибата, за да са готови за сервиране едновременно и двата компонента от ястието.

Филетата от мерзуза направете по стандартния начин, запичайки ги до лек загар от двете страни в тиган с малко зехтин. Взависимост от дебелината им ще са ви нужни от 3 до 4 минутки от всяка страна, като огънят трябва да е силен и тиганът да е с незалепващо покритие. Внимавайте при обръщането на печената риба, ако филетата са без кожа.

Сервирайте крехката мерлуза с лимоновите гъбки и украсете с още стръкчета или листенца от пресен розмарин.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: