Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пълнен шаран»Пълнен шаран с гъби, орехи и песто

Пълнен шаран с гъби, орехи и песто

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3046
Пълнен шаран с гъби, орехи и песто2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6
"Не чакайте Никулден, за да приготвите най-вкусният пълнен шаран на фурна"

Необходими Продукти

  • шаран - 3 кг
  • кромид лук - 5 глави
  • целина - 1 връзка
  • ориз - 100 г
  • пресни гъби - 150 г
  • домати - 4 бр.
  • моркови - 3 бр.
  • орехови ядки - 1 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • чесън - 6 скилидки
  • лимони - 2 бр.
  • олио - 150 мл
  • вода - 150 мл
  • За песто
  • босилек - 3 връзки
  • магданоз - 1 връзка
  • чесън - 3 скилидки
  • сол
  • орехови ядки - 2 с.л.
  • зехтин - 100 мл
  • пармезан - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвяне на пестото смлените ореховите ядки се препичат на тиган без мазнина.

В блендер се смилат всички продукти и се прибавят зехтин и пармезан.

Изчистения и изцеден шаран се осолява отвътре и отвън.

В сгорещеното олио се запържват ситно нарязаните лук, моркови, гъби, ориз и орехови ядки, добавя се вода и се пържи, докато лукът омекне, а оризът стане прозрачен.

Добавя се пресованият чесън, ситно нарязаната целина и подправките. След като свалим плънката от котлона и леко оставим да се охлади, добавяме пестото и 1 ситно нарязан лимон, разбъркваме добре.

С получената смес пълним шарана и зашиваме. Печем в загрята фурна на 200 градуса в намазнена тава, покрита с фолио за 60 минути, след което фолиото се маха и шаранът се пече още 20-30 минути до златисто.

След изваждане от фурната се покрива веднага с нарязан лимон на шайби.

Пълненият шаран с гъби, орехи и песто е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
А доматите? Къде се слагат? Колко точно вода се сипва при приготвянето на плънката?
06.12.2022 02:36
Svetlana
Svetlana
В пестото има ядки, в плънката за рибата също- струва ми се много това! По-добре е само в пестото да има ядки. Лично мнение
03.12.2017 11:21
1
1