Начин на приготвяне
За приготвяне на пестото смлените ореховите ядки се препичат на тиган без мазнина.
В блендер се смилат всички продукти и се прибавят зехтин и пармезан.
Изчистения и изцеден шаран се осолява отвътре и отвън.
В сгорещеното олио се запържват ситно нарязаните лук, моркови, гъби, ориз и орехови ядки, добавя се вода и се пържи, докато лукът омекне, а оризът стане прозрачен.
Добавя се пресованият чесън, ситно нарязаната целина и подправките. След като свалим плънката от котлона и леко оставим да се охлади, добавяме пестото и 1 ситно нарязан лимон, разбъркваме добре.
С получената смес пълним шарана и зашиваме. Печем в загрята фурна на 200 градуса в намазнена тава, покрита с фолио за 60 минути, след което фолиото се маха и шаранът се пече още 20-30 минути до златисто.
След изваждане от фурната се покрива веднага с нарязан лимон на шайби.
Пълненият шаран с гъби, орехи и песто е готов.
Коментари