Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Спорна домашна торта с крем

Спорна домашна торта с крем

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5274k1k2k5
Спорна домашна торта с крем
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 2
04/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Когато стигнете до последното парче, ще разберете защо я наричаме спорна торта"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • яйца - 4 бр. размер М
  • кристална захар - 1 ч.ч. (250 г)
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пак.
  • амонячна сода - 1 пак.
  • какао - 1 с.л.
  • брашно - колкото до средна гъстота
  • за крема
  • прясно мляко - 1 литър
  • яйца - 3 бр. размер М
  • захар - 300 г
  • нишесте - 1 пак. ванилия, банан
  • краве масло - 100 г
  • за сиропа
  • захар - 1 к.ч.
  • вода - 1 1/2 к.ч.
  • ванилия - 1 пак.
  • банан - 1 или 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиват се яйцата и захарта с миксер. Прибавят се прясното мляко, олиото, 1 чаша брашно първоначално, бакпулверът и амонячната сода.

Продължаваме да разбъркваме с миксера, като постепенно добавяме още брашно до момента, в който се получи кексова смес с нормална гъстота.

Разделяме сместа на две части. В едната добавяме какао. В предварително намаслена и набрашнена тортена форма с подвижен ринг изпичаме два блата - бял и кафяв.

Сиропа приготвяме, като кипваме водата и захарта. Ароматизираме с ванилията. Оставяме леко да се охлади.

В тенджера кипваме прясното мляко - отделяме преди това около 1 ч.ч.

Предварително сме разбили яйцата, захарта, нишестето с малко прясно мляко (отделеното). Добавяме сместа към врящото мляко при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.

Отстраняваме от котлона и добавяме кравето масло, като не спираме да бъркаме, докато кремът го поеме.

Сиропираме единия блат, слагаме крем, нарязан на кръгчета банан и отново блат, сироп и крем.

Украсата е по избор. Ако не желаете ядки, шоколад и други, просто заделете 1 ч.ч. крем, добавете какао и нашарете тортата отгоре.

Хубаво е тортата да престои поне 12 часа преди консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: