Начин на приготвяне
В купа се разбиват предварително темперираните яйца със захарта. Киселото мляко се затопля и се слага содата - изсипва се при яйцата и захарта. Продължава се разбиването и постепенно се прибавя и брашното.
Приготвят се три еднакви купи и сместа се разпределя в тях - какаото се слага в едната и се разбърква добре. Блатовете се пекат един по един, в намазнени и поръсени с галета тавички с диаметър около 30 см и се оставят да изстинат, преди да се отделят от тавите.
Междувременно се слага да заври млякото заедно със захарта - предварително се отделя около 200 мл в купичка. В студеното мляко в купичката се разбърква брашното до хомогенност, добавя се ванилията и когато млякото заври, се добавя на тънка струйка към него.
Бърка се енергично, за да не загори, добавя се бучката масълце и шоколадът, докато се разтопи напълно в крема.
В определения за сглобяването на тортата поднос се поставя първият бял блат, полива се лекичко със сока от компот и се покрива с крем - отгоре се нареждат колелца от банан. Полага се вторият шоколадов блат, отново леко се полива със сок, покрива се със крем, подреждат се останалите колелца от банан и се покрива с третия бял блат. Отгоре се изсипва постепенно останалият крем, така че да се покрие тортата и отстрани.
Поръсва се с шоколадови пръчици и се оставя на студено за поне 12 часа.