Начин на приготвяне
Измиваме и почистваме картофите. Нарязваме ги на средни зарчета и ги поставяме в тавичка (аз използвам правоъгълна йена глаз за 4 порции).
Заливаме картофите с бульон (ако не разполагате с такъв, прибавете топла вода), която трябва да покрие картофите 0.5 мм.
Поръсваме с чубрица, риган, сол на вкус и растителна мазнина. Разбъркваме съставките, подравняваме ги и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна.
През това време настъргваме на едро кашкавала, а от брашното, яйцето и прясното мляко приготвяме заливката за мусаката.
Щом течността се е редуцирала и картофките са се зачервили, изваждаме тавата и поръсваме обилно с кашкавала и разпределяме по няколко малки кубчета масло.
Запичаме за още 5 минути, за да се разтопят между картофените кубчета. Заливаме запеканката с млечната смес и запичаме до златиста коричка.
Поднасяме топла, гарнирана със селска туршия, кисели краставички или мариновани люти чушлета.