Сьомгова пъстърва в кора от лимонена сол

Сьомгова пъстърва в кора от лимонена сол

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
878
7k
3k
2k
1
04/12/2019
"Гурме предложение за любителите на изисканите рибни деликатеси - не пропускайте да си запишете рецептата"
Приготвяне10 мин.
Готвене60 мин.
Общо70 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 135
  • Преглеждания за месеца185
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • сьомгова пъстърва - 1.300 кг цяла риба
  • морска сол - 2 кг едра
  • лимони - 8 бр.
  • мащерка - 6 - 7 стръка, прясна
  • лимон - 120 мл сок от плода
  • черен пипер - 2 с.л., млян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рибата е почистена. Запазваме главата и опашката. Във вътрешността ѝ сложете нарязан на кръгчета лимон, стръкове мащерка и малко черен пипер. Върху нея подредете резенчета от лимон и малко мащерка.

Настържете кората от шестте лимона. Смесете я с черния пипер и объркайте с едрата сол. Добавете и сока от лимоните, около 100-120 мл. Разбъркайте още веднъж.

Застелете тавичка с лист хартия за печене. Върху нея изсипете около 1/3 от солта и я разстелете на един слой.

Поставете рибата върху солта. Покрийте я напълно с останалата сол, като я потупвате, за да се слепи добре.

Печете рибата в предварително загрята фурна на 180-200 градуса 45-60 минути.

След като рибата изстине, почукайте по кората от сол с някакъв предмет, докато тя не се разчупи. Внимателно отстранете коричката и извадете рибата. Сервирайте със сезонна салата.

Съвет: Тъй като не обичам шаран, тази рецепта я приготвям за Никулден. Може да използвайте и друг вид бяла риба. Много сполучливи за тази рецепта са лавракът и ципурата.

Сьомговата пъстърва в кора от лимонена сол е страхотна.

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар