Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Рибна Фидеуа със скумрия

Рибна Фидеуа със скумрия

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Рибна Фидеуа със скумрия
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"Не Фидеуа, а истинска рибна фиеста, която можем да отпразнуваме заедно"

Необходими Продукти

  • скумрия - 2 риби, средни
  • фиде - 250 - 270 г, от по - дебелото
  • лук - 1 глава
  • праз - 1 стрък
  • чушка - 1 бр. зелена или червена
  • целина - 1 стрък
  • чесън - 2 скилидки
  • домат - 2 бр.
  • морков - 1 бр.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • зехтин - 100 мл
  • бяло вино - 80 мл
  • магданоз - 6 - 7 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фидеуа се приготвя в тавичка за паея - сравнително плитка, с големи дръжки. Ако не разполагате с такава ще свърши работа и всяка друга, подходяща за поставяне върху котлон.

Добре е да бъде с 30-32 см. диаметър и да не излиза много от най-големия котлон на печката, за да се готвят равномерно всички продукти и топлината да е разпространена еднакво навсякъде.

Първо се почиства рибата. Главата, костите и по-твърдите краища се отстраняват.

Реже се на отделни филета и се прибира в хладилник до момента, когато ще бъде прибавена в ястието.

В тенджера се поставят стръкът праз, морковът, целината, магданозът и главите и изрезки от рибата. Покрива се добре с вода и се слага малко сол и зехтин. Бульонът се сварява за 15 -18 минути и се прецежда.

Тавичката, за която говорихме по-рано, се поставя на котлона със зехтина (на умерен огън). В него се задушават до омекване лука и чушката, нарязани на ситно, добавят се скилидките чесън и дафиновия лист и когато пуснат аромата си, се слагат доматите - обелени и настъргани. Готви се до оставане на мазнина и се налива виното. Когато и то се изпари се слага фидето и се запържва за 2 минути.

Подправя се с още сол и черен пипер на вкус и се налива бульонът - 800 мл. Ако ви се е получил повече, запазете, за да доливате при нужда.

Вари се 10 минути до полуизвиране на течността и се прибавят рибните филета, като се разполагат със месото надолу. Готви се 4-5 минути и се обръща и от другата страна за кратко.

По време на варенето не е препоръчително да се бърка, макар да е възможно фидето да слепне и загори леко по дъното. Това не е проблем, но ако ви притеснява, намалете огъня.

Готовото ястие се покрива с алуминиево фолио и кърпа и се оставя да почине 10 минути преди сервиране.

Добър апетит! Рибната Фидеуа със скумрия е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: