Начин на приготвяне
Почистваме и измиваме гъбите, чесъна и морковите. Подсушаваме и филираме на 3-4 милиметрови парченца/кръгчета.
Поставяме зеленчуците в купа и заливаме с водата и оцета - балсамов и ябълков, в които предварително сме разтворили солта и захарта. Поръсваме със копъра и разбъркваме. Ако искате да омекотите още оцета, може да добавите още вода и захар.
В тази марината оставяме зеленчуците около 2-3 часа и после отцеждаме. Слагаме ги в бурканче или подходящ стъклен съд, който можем да затворим плътно и наливаме зехтина. Ако той не е достатъчен, за да покрие продуктите, добавете още.
Покриваме с едро накълцания магданоз и прибираме в хладилник за 5 часа.
Сервираме като студено предястие или гарнитура към различни меса или риба. Чудесно мезенце за всякакво питие!
Съвет: Зехтинът, в който са престояли продуктите, може да използвате като дресинг към салати.
Ако приготвите по-голямо количество, може да се съхранява в зехтина при добре затворен съд до 2 седмици.
За тези от вас, на които не им се нрави прекалено кисело, препоръчвам след отцеждането от марината да измият с чиста вода гъбите и морковите, преди да поставят в зехтина.
Маринованите гъби и моркови са готови.